sâmbătă, 12 iunie 2010

10 ani de HALO Trust în Nagorno Karabagh (2)

HALO Trust este o organizaţie umanitară, apolitică, finanţată de Guvernul britanic şi de USAID (Statele Unite) care activează în mai multe zone din lume găsind şi distrugând minele şi materialul de război de toate felurile rămas de după conflictul armat, pentru ca acesta să nu mai poată distruge vieţi.
La începutul lunii iunie a împlinit 10 ani de activitate în Arţah, pe numele său internaţional Nagorno Karabagh. 10 ani de deminaj, 10 ani de potenţiale vieţi salvate, 10 ani în care mai multe mii de mine antipersonal, mine antitanc şi alte tipuri de muniţie au fost distruse.
Cu ocazia împlinirii acestor 10 ani s-a ţinut un eveniment în satul Khachen, la aproximativ 20km de Stepanakert, în districtul Askeran. La acest eveniment au participat aproape toţi angajaţii HALO Trust din NKR (în număr de aproximativ 300), baroneasa Caroline Cox, purtător de cuvânt a Camerei Lorzilor din Marea Britanie şi prietenă de lungă durată a armenilor în general şi a Arţahului, în particular (această vizită în Arţah a fost cea de-a 70a vizită), preşedintele Bako Sahakyan, Ministrul Apărării, alţi oficiali, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locali din mai multe localităţi "curăţate" de HALO Trust.
Oficialii Arţahului, în frunte cu Bako Sahakyan, şi-au exprimat recunoştinţa pentru activitatea sârguincioasă desfăşurată deHALO Trust în ţara lor, subliniind importanţa umanitară (şi nu numai) a acestui tip de activitate, precum şi pentru sprijinul adus de către sponsorii HALO Trust.
Caroline Cox în scurta alocuţiune rostită, a subliniat încă o dată importanţa activităţii de deminaj şi de neutralizare a oricărui tip de material militar rămas de după război, exprimându-şi, de asemenea, speranţa şi convingerea că în scurt timp Arţahul va fi curăţat în totalitate de orice material de acest fel.

Apoi a urmat o scurtă demonstraţie, în cursul căreia s-a arătat modelul după care se efectuează operaţiile de deminaj, s-a prezentat echipamentul specific folosit, precum şi câteva exemple de mine antipersonal, mine antitanc şi alte tipuri de material militar. Neutralizat şi total inofensiv, bineînţeles.
Totul a decurs bine, cu excepţia aspectului legat de traducere, după umila mea opinie. Sau lingvistic, dacă vreţi. Înafară de preşedinte şi de încă un oficial al cărui nume nu îmi vine în minte momentan, toată lumea a vorbit în limba rusă. Preşedintele a vorbit în limba armeană...
Când a vorbit Lady Cox şi apoi doi reprezentanţi din conducerea HALO Trust, de naţionalitate britanică, traducerea pentru oficialii Arţahului şi pentru restul publicului, s-a făcut...spre limba rusă!
Când aceşti oficiali au vorbit în limba rusă, traducere spre limba engleză nu s-a făcut!
Cel puţin eu nu am auzit-o. Dacă s-a făcut, probabil s-a făcut numai exact pentru Lady Cox, care stătea în primul rând...iar eu eram exact în ultimul.
Ehhh..... :)

Niciun comentariu: